#SafeSpace

‘Safe Spaces’ zijn plekken waar kinderen veilig kunnen spelen, leren en ontwikkelen. In Libanon en Jordanië bieden we gevluchte Syrische kinderen en lokale kinderen een veilige plek. Een plek waar ze gewoon weer even kind kunnen zijn. En waar ze hun heftige ervaringen kunnen verwerken.

En dat is hard nodig. Want veel van deze kinderen hebben de gruwelijke oorlog in Syrië meegemaakt. Ze hebben hun huis achtergelaten en wonen nu vaak in tenten, opeengepakt, zonder te weten hoe lang dit gaat duren. Een van die kinderen is Amar (9). Ze vertelt ons hoe ze nu een nieuw, veiliger leven heeft in Libanon. Amar is een bijzonder meisje. Haar grote bruine ogen zitten vol leven. En ze vindt het heerlijk om te spelen in de Safe Space die ze elke week bezoekt.

Wat betekent veiligheid voor jou?

Amar* (9): “Voor mij is het een kamer die op slot kan tegen kidnappers en inbrekers. Maar het betekent ook tekenen. Ik teken graag mijn eigen huis. Het huis dat ik achterliet in Syrië. Waar ik mijn eigen groente en fruit had in de tuin, en kippen, koeien. Waar ik veel vriendjes had en onze buren mijn familie waren. Als die verschrikkelijke oorlog over is, ga ik het liefst weer terug naar huis."

De reis naar Libanon

Jaren geleden zag het leven van Amar er totaal anders uit. Ze moest door het geweld in haar geboorteland Syrië vluchten naar Libanon. Ze herinnert zich weinig van de lange reis - alleen die ene dag. Toen werd het constante geluid van vliegtuigen en bommen teveel. Amar's vader maakte de beslissing om snel de koffers te pakken. Ze reden zes lange dagen voordat ze in Beiroet aankwamen en staken te voet een bergketen over richting de grens. Daar vonden ze eindelijk Libanon en veiligheid.

Melad vertelt

“Je kunt een kind alles afnemen, behalve zijn dromen”

Onze veldmedewerker Melad is zelf ook een Palestijnse vluchteling. Hij woont in een van de 12 vluchtelingenkampen in Libanon Nahr al-Bared en werkt al jaren voor War Child.

“Werken bij War Child is geen 'werk' voor mij - het is meer een missie. Ik wil een verschil maken in het leven van een kind – en helpen om een betere toekomst op te bouwen. Ik vind het geweldig dat ons werk de kinderen positief beïnvloedt. En ik hou ervan dat ik de verandering voor mijn ogen kan zien gebeuren.”

Hoop

We hebben meer Safe Spaces nodig voor kinderen die geen plek hebben om te spelen. Spelen is een zeer belangrijk onderdeel van het leven van kinderen - elk kind zou in een Safe Space moeten kunnen spelen. De kinderen zoeken steun van het team hier in de Safe Space en willen vaak niet eens meer naar huis.”

Kom in actie!

Jij kan kinderen zoals Amar helpen om zich weer veilig te voelen. Dus kom in actie, wat dacht je van de flessenactie, een sponsorloop met de hele klas of schaatsen voor oorlogskinderen. Alles kan! En wat houdt je tegen, je hebt een hele kerstvakantie om je voor te bereiden. Go for it!

*Amar is voor haar eigen veiligheid een schuilnaam