Over War Child

War Child heeft één belangrijk doel: zoveel mogelijk kinderen helpen die moeten opgroeien in of vlak na een oorlog.

Want als je in oorlog moet leven of er vlak na, dan is dat heel moeilijk. Je kan last hebben van de vreselijke dingen die je gezien, gehoord of gevoeld hebt. Met speciale spelletjes of bijvoorbeeld sportmiddagen kan War Child kinderen helpen om deze dingen een plek te geven. Zodat je je weer goed kan voelen.

Feitje
War Child is in 1995 opgericht door Willemijn Verloop. Zij wilde kinderen helpen die in oorlog leven en het moeilijk hebben.

Spelen met de parachute

Oorlog. Waarom?

Oorlog lijkt wel een beetje op ruzie. Mensen maken bijvoorbeeld ruzie over:

  • Godsdienst
  • Ras (waar je vandaan komt of bij welke stam je bijvoorbeeld hoort)
  • Land en grenzen
  • Grondstoffen (zoals olie of diamanten)
  • Wie de macht heeft in een land

Maar oorlog is veel en veel erger dan ruzie. Alles wordt totaal anders. Je kunt dan heel veel dingen niet meer doen, omdat het te gevaarlijk is. Niet meer met vrienden spelen, niet meer even zomaar buiten spelen. Je kunt de dingen die je nodig hebt, niet zomaar meer kopen. En je mag vaak ook niet meer zeggen wat je van iets vindt. Soms kunnen kinderen zelfs niet meer naar school, omdat die verwoest is.

Feitje
Een oorlog hoeft niet altijd tussen twee landen te zijn. Het komt vaak voor dat er oorlog is in hetzelfde land tussen verschillende groepen mensen. We noemen dat een burgeroorlog.

Als je opgroeit in oorlog

Kinderen die in of vlak na een oorlog opgroeien, hebben vaak zoveel meegemaakt dat ze zich bang, verdrietig en verward voelen. 

Ze krijgen bijvoorbeeld nachtmerries. Sommige kinderen worden stil en durven zelfs niet meer met andere kinderen te spelen. Andere kinderen worden juist snel boos, agressief, en gaan alleen maar oorlogsspelletjes spelen. 

Veel kinderen vluchten naar een plek waar het veilig is. Dat kan in een ander land zijn (denk bijvoorbeeld aan Nederland), of naar een provincie in hun eigen land waar geen oorlog is. Met, maar soms ook zonder hun ouders. Ze moeten hun huis, alle spullen en hun vrienden achterlaten. 

Feitje
Over de hele wereld groeien miljoenen kinderen op in en vlak na een oorlog. Veel kinderen vluchten, soms naar andere landen, en wonen in kampen. 

Zo helpt War Child

War Child vindt het belangrijk dat oorlogskinderen zich weer goed voelen, meer zelfvertrouwen krijgen, en weer contact leren maken met andere kinderen. En, net zoals jij, gewoon kunnen spelen en leren. Daarom:

  • Zorgen wij voor een veilige plek, dat noemen we een Safe Space, waar kinderen veilig kunnen spelen en leren. Veiligheid is niet alleen een hek om de school. Het betekent bijvoorbeeld ook dat je ouders, de juf of meester je niet slaat.
  • Organiseren wij leuke dingen om te doen. Zoals sporten, tekenen, schilderen, zingen, dansen, muziek maken en toneelspelen. Hierdoor vergeten oorlogskinderen even dat ze verdrietig en bang zijn. 
  • Zorgen wij ervoor dat ze les krijgen. Want oorlogskinderen kunnen vaak niet naar school. Omdat de school is verwoest, of omdat het te gevaarlijk is om te gaan. 

Bekijk hier de video: Zo helpt War Child.

Feitje 
War Child werkt in veel verschillende landen: Afghanistan, Bezet Palestijns Gebied, Burundi, Colombia, DR Congo, Irak, Libanon, Nederland, Oeganda, Soedan, Sri Lanka, Syrië, Zuid-Soedan. En omdat elk land anders is, doen we niet overal hetzelfde.