Dit moet beter

Ieder kind heeft dezelfde rechten. Dat hebben 196 landen afgesproken in het Kinderrechtenverdrag. Er leven 7000 kinderen in de Nederlandse asielzoekerscentra en gezinslocaties. Uit onderzoek is gebleken dat deze kinderen niet dezelfde rechten en kansen hebben als andere kinderen. Dit moet beter!

Wat kan beter?

Verhuizen en privacy
Kinderen in asielzoekerscentra en gezinslocaties leven vaak met het hele gezin in één kamer. Vaak moeten ze zelfs de woonruimte, wc en douche delen met niet-gezinsleden. Veel kinderen leven in onzekerheid en moeten minstens één keer per jaar verhuizen. En daardoor steeds weer nieuwe vrienden maken en opnieuw hun draai vinden in een nieuwe klas met nieuwe leraren.

Aygun van 12 is een van de kinderen waar het om gaat. Ze vluchtte vier jaar geleden uit Azerbeidzjan naar Nederland. Ze woont met haar hele familie op een kamer, is al vijf keer verhuisd en moet de wc en badkamer delen met andere gezinnen. Bij het Jeugdjournaal vertelt ze hoe dat is.

Veiligheid
Veel kinderen voelen zich niet veilig. Zeker in gezinslocaties. Hier wonen gezinnen die niet in Nederland mogen blijven, daar wachten tot ze weg moeten. Elk kind het recht heeft om op te groeien in een veilige omgeving.

Sport en ontspanning
Jongeren in asielzoekerscentra en gezinslocaties vervelen zich vaak. Er zijn niet veel activiteiten waaruit ze kunnen kiezen. Terwijl sporten en bewegen juist belangrijk is zodat ze zich kunnen ontspannen, hun vervelende ervaringen een plek kunnen geven en weer even kind kunnen zijn.

Wat nu?

Het is nu aan de overheid om al deze punten te verbeteren. En wij gaan ze daarin begeleiden. Want dit moet beter!

Beeld: Guus Schoonewille