65.6 miljoen vluchtelingen wereldwijd

Eind 2016 waren er 65.6 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Meer dan de helft van alle vluchtelingen is kind.

Het verhaal van Malik

De 11-jarige Malik vluchtte met zijn ouders en drie broers (2, 10 en 17) uit Syrië. Na een lange reis kwamen ze in Nederland aan. War Child, Save the Children en UNICEF Nederland zetten zich samen in voor gevluchte kinderen in Nederland. Dit doen ze onder de naam 'TeamUp'. Sinds kort doet Malik mee met de activiteiten van TeamUp. “Bij TeamUp kan ik weer spelen en nieuwe vrienden maken.”

Drie jaar geleden woonde Malik nog met zijn familie in Syrië. Elke dag viel hij met angst in slaap. Malik vertelt over het geluid van helikopters en bommen. “Als we gingen slapen dan kwamen er helikopters die iets naar beneden gooide. En dan heel hard ‘boeeem pschhh!’. Het waren bommen en alles werd verwoest. ”

Een lange reis
Het was te gevaarlijk voor Malik en zijn familie om in Syrië te blijven. Eerst ging de vader van Malik naar Nederland. Een jaar later kwamen ook Malik, zijn moeder en zijn drie broers. Het was erg zwaar. Te voet, per boot en met het vliegtuig kwamen ze via Turkije uiteindelijk in Nederland aan. 

Vrienden voor het leven
Malik en zijn vrienden doen elke week mee met de activiteiten van TeamUp. Voetbal vindt Malik het allerleukste! 

Door TeamUp leren kinderen om vrienden te maken en om volwassenen te vertrouwen. Zo kunnen kinderen zoals Malik zich ontspannen, hun vervelende ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. Dit is nodig om zich weer veilig te voelen.

Help kinderen zoals Malik

Quinty, Niels, Britt en Rens, oftewel Team War Child, slaan de handen ineen om 50.000 euro op te halen met ‘The Ultimate Challenge’. Kom in actie en help kinderen zoals Malik. Zo kan je met jouw klas een sponsorloop organiseren. Of met een vriendje of vriendinnetje cupcakes verkopen. Alles kan en alles mag. Meld hier jouw actie aan!