Te gevaarlijk om te blijven

Dana zat op school toen haar vader haar kwam halen om te vluchten uit Syrië. Islamitische staat (IS) kwam steeds dichterbij. "Het leven voor de oorlog was fijn. Daarna was het anders. Het geluid van schoten en vliegtuigen was eng." Het werd te gevaarlijk om te blijven.

Dana moest snel afscheid nemen van haar juf en vrienden. “Ik voel mij een beetje sip. Ik heb plots alles moeten achterlaten. Mijn huis, spullen en vriendinnen.” Nu woont Dana in Nederland en doet zij mee aan de TeamUp-activiteiten. "TeamUp geeft ons een gelukkig gevoel. We leren nieuwe spelletjes."

Gezinshereniging

Dana woonde in een grote stad in het Noord-Oosten van Syrië. De toekomst voor Dana, haar vier zussen en broer zag er steeds slechter uit. Uiteindelijk besloot Dana's broer (14) te vluchten naar Nederland. Hij woont nu al twee jaar in Nederland. Na 1,5 jaar konden ook Dana, haar vader, moeder en zus naar Nederland komen. “Ik was dolblij toen ik mijn broer op het vliegveld zag staan. De eerste dag mocht ik maar één nacht bij hem slapen. Nu wonen we met z’n allen in het asielzoekerscentrum.”

Wist je dat 47% van alle asielaanvragen in 2017 werden gedaan door nareizigers? Dit is het hoogste aantal sinds asielzoekers de mogelijkheid hebben gekregen om familieleden te laten overkomen.

Een trotse vader 

“Ik vind het leuk in Nederland. Ik houd van mijn nieuwe vriendinnen,” vertelt Dana. Ze gaat ook weer naar school. En leert snel! Ze spreekt al bijna vloeiend Nederlands. In het nieuwe schooljaar mag ze dan ook naar een andere school. “Dat is spannend, maar ook heel erg leuk”. Haar vader is trots.

Af en toe heeft Dana het moeilijk in het asielzoekerscentrum. “We leven met vijf mensen in één kamer. In Syrië hadden we allemaal onze eigen kamer.” Bovendien mist Dana haar vriendinnen in Syrië. “Ik heb zes nieuwe vriendinnen op school en zeven nieuwe vriendinnen in het asielzoekerscentrum. Maar toch mis ik mijn huis en vriendinnen in Syrië. Als ik heel verdrietig ben, ga ik een boekje lezen. Soms helpt dat.”

TeamUp

Gelukkig kan Dana iedere week meedoen met de sport-, spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp. “Ik vind TeamUp super leuk. Ik kom iedere dinsdag.” Door deze activiteiten leren kinderen spelenderwijs omgaan met hun gevoelens. “We leren respect voor elkaar te hebben. En goed te luisteren naar elkaar. TeamUp is hier om ons te helpen".