Muziek zit in ons DNA

Vraag een willekeurige Nederlander waar hij aan denkt bij War Child: grote kans dat Marco Borsato het antwoord is. Al jaren wordt War Child verbonden met muziek. Maar hoe gebruiken wij muziek eigenlijk in ons werk?

De kracht van muziek is groot. Het is taal die iedereen spreekt. Muziek stimuleert creativiteit en werkt als een uitlaatklep. Maar muziek is geen wondermiddel. Kinderen in oorlogsgebieden komen niet van hun nachtmerries af door een liedje te zingen.

Toch gebruiken wij muziek als middel in onze programma's. Waarom doen wij dit? En vooral, hoe?

Muziekworkshops in schuilkelders

War Child is geboren uit muziek. Vijfentwintig jaar geleden - in 1993 - werkte Willemijn Verloop, een ondernemer uit Nederland, als vredesactivist in de Balkan. In het verwoeste Bosnië kwam zij in contact met muziekprofessor Nigel Osborne. In een schuilkelder organiseerde Nigel muziekworkshops voor oorlogskinderen. 

Nigel Osborne (rechts) tijdens een muziekworkshop in een schuilkelder in Bosnië, 1992
Blijdschap

De blijdschap en ontlading die muziek losmaakte bij de kinderen in Bosnië, inspireerde Willemijn. En ze wilde hier meer mee doen. Daarom organiseerde ze samen met Nigel muziekworkshops in Mostar. Na twee jaar besloot Willemijn in Nederland Stichting War Child op te zetten, om de activiteiten verder uit te kunnen breiden.

Nu, vijfentwintig jaar later, werkt War Child in 14 landen wereldwijd. Vorig jaar hielpen wij met onze programma's 374.379 kinderen en volwassenen die leven met de gevolgen van oorlog en geweld.

Sterker worden

In onze programma’s is muziek essentieel: het zorgt voor plezier, verbinding en je krijgt er positieve energie van. In combinatie met andere creatieve methoden, zoals drama, beeldende kunst, dans, sport en spel, sociale media en ICT, leren kinderen en jongeren hun angsten te overwinnen, vertrouwen te ontwikkelen en zichzelf te uiten. 

 

Kinderen maken muziek tijdens War Child-activiteiten in Zuid-Ossetia, 2008

Hieronder zie je een voorbeeld van ons werk met muziek: Live en Dream - met muziek leren we meer. Een hiphop-video, gemaakt door kinderen die deelnamen aan War Child-activiteiten in Colombia.

Een ander mooi voorbeeld van oorlogskinderen die muziek gebruiken om hun gevoelens te uiten is 'Voice of Children'. In een project van War Child hebben kinderen uit Sri Lanka zelf een lied geschreven en onderstaande video gemaakt.

Stress verminderen

Voor alle duidelijkheid: muziek is niet het enige middel die we inzetten. Onze programma's zijn gericht op het bieden van psychosociale steun, onderwijs en bescherming voor kinderen. Zo dragen we bij aan hun ontwikkelen, krijgen ze weer vertrouwen in zichzelf en in anderen en verkleinen we de kans dat ze zelf ook geweld gaan gebruiken.