Dit moet stoppen, NU!

Het is zeven jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Syrië. Miljoenen Syriërs moesten vluchten voor het geweld. Vooral Syrische kinderen hebben het heel erg zwaar.

De oorlog in Syrië begon zeven jaar geleden als een opstand tegen de Syrische president Assad, hij weigerde om af te treden. Hierdoor kwam er veel onrust. Syrische rebellen namen het op tegen het regeringsleger van Assad. Door de chaos ontstonden er steeds meer groepen die zich met het conflict gingen bemoeien. Zo ook IS.

Wist-je-datjes over 7 jaar oorlog in Syrië

Wist je dat ...

  • De oorlog in Syrië inmiddels langer duurt dan de Tweede Wereldoorlog?
  • Er wereldwijd meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht zijn?
  • De grootste groep van deze vluchtelingen uit Syrië komt? Dit zijn er namelijk 12 miljoen! 
  • De meeste Syriërs naar buurlanden Libanon, Jordanië en Turkije vluchten? Hier worden meer vluchtelingen opgevangen dan in Europa.
  • Veel kinderen in Syrië niet naar school kunnen omdat sinds het uitbreken van de oorlog 1 op de 4 basisscholen zijn verwoest of gebruikt worden als schuilplaats?
Syrië ligt onder vuur 

IS is dan wel voor een groot deel uitgeschakeld, maar er wordt nog steeds veel gevochten. Wie het nieuws volgt, weet dat het leven voor veel Syriërs zwaar is. In het Midden-Oosten worden bommen met gevaarlijke gassen op woonwijken gegooid. Hierdoor vallen er veel slachtoffers. En in Oost-Ghouta worden wijken gebombardeerd. Maar het zijn niet alleen woningen die gebombardeerd worden, maar ook scholen en ziekenhuizen. En dat mag niet volgens het Humanitair oorlogsrecht. Want ook oorlog voeren heeft regels.

Ondanks een afspraak eind februari om het gevecht te pauzeren, gaan de bombardementen en beschietingen gewoon door. De toekomst van de kinderen in Syrië wordt vernietigd.

En dit moet stoppen, NU!

   
   

Muhammad Najem (15 jaar) komt uit Ghouta. Hij maakt foto's en filmpjes van de verschrikkelijke situatie daar. Bekijk het fragment van het Jeugdjournaal:Foto: Ammar Al Bushy / Anadolu Agency